Destinacije

Kotlje

Pot iz Slovenj Gradca vodi skozi majhno naselje Kotlje, ki leži pod Uršljo goro, od Raven na Koroškem pa je jugovzhodno oddaljeno štiri kilometre.

Kotlje so predvsem znane po pisatelju Lovru Kuharju, bolj poznanem po Prežihovem Vorancu. Ogledate si lahko njegov rojstni kraj ter njegov grob, bronast Prežihov kip, ki je delo akademskega slikarja Stojana Batiča si lahko ogledate na obnovljeni hiši v Podgori – »Prežihova bajta«, ki od Kotelj ni veliko oddaljena in je priča da se je v tej hiši rodil Prežihov Voranc.

Pri hotuljski cerkvi stoji spomenik, posvečen partizanskemu mitingu leta 1943, na spomeniku so imena 43 junakov, ki so dali svoja življenja za svobodo. Cerkev sv. Marjete, je znan po gotski gradnji, ki so jo v 18. stoletju predelali v baročni stil. Neenotna vendar predvsem kvalitetna arhitektura daje občutek osrednjega mesta vaškega jedra. Blizu središča Kotelj si lahko ogledate Rimski vrelec, katerega so domačini poimenovali »Kiseva voda«, saj zaradi čiste alkalične in ne žveplane hotuljske slatine, priporočajo predvsem slabokrvnim ljudem, ljudem proti boleznim želodca in ožilja.

Po cesti mimo Kotelj ter Rimskega vrelca lahko obiščete tudi Ivarčko jezero, ki je manjše naravno jezero in rekreacijski center pod Uršljo goro. Ob jezeru imajo urejena športna igrišča, gostilno, prostore za oddih, sončenje in urejeno plažo. V jezeru je dovoljeno tudi kopanje na lastno odgovornost. 


Kulturno društvo Leše

Leše 58,
2391 Prevalje

Gsm: 041 778 191 - Klavdija
Gsm: 031 686 191 – Boštjan

Mail: info@pravljicna-vas.si